torsdag 16. august 2018

Allemannsretten eller kanskje allemanssplikten?

Allemannsretten

Allemannsretten har eksistert i Norge i lang tid, men i 1957 ble den lovfestet gjennom friluftsloven. I følge undersøkelser kjenner 8 av 10 nordmenn til allemannsretten, men langt færre har kjennskap til hva den faktisk innebærer.

Allemannsretten sikrer vår rett til ferdsel i naturen

§ 1.(Lovens formål)
Formålet med denne loven er å verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre almenhetens rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes.

Lovens formål er nok det folk assosierer med allemannsretten, altså at man har rett til ferdsel og opphold i utmark. Men kanskje burde man fokusere mer på § 11 som omhandler ferdselskultur.

Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.
 https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1957-06-28-16

Med andre ord er det din plikt, når du benytter deg av retten til å ferdes i naturen, å ikke skade eller forsøple naturen på en slik måte at det er skjemmende for andre. Det er stort fokus på dette i "fjern-naturen", altså på høyfjellet, i nasjonalparker og andre "større" friluftsarenaer. Dessverre synes det som om jo nærmere man kommer byer og "sivilisasjon", jo mer blir denne plikten neglisjert. Grensen for hvor man starter å forsøple med overlegg, er ca på samme plass hvor man slutter å hilse på andre turgåere.

Et dessverre alt for typisk skue i nær-naturen

 Kanskje er det på tide at vi begynner å bruke begrepet allemannsplikten i samme åndedrag som allemannsretten. Det er ønskelig at flere skal komme seg ut i både fjern og nærnatur, men om det ikke skjer en holdningsendring til denne forsøplingen vil dette problemet øke og til slutt ha en negativ effekt på oppsluttningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vårt lille søppelprosjekt del 1

Vårt litte søppelprosjekt del 1 Som jeg nevnte i et tidligere innlegg om allemannsretten eller allemannsplikten, finner man mye søppel, p...